Bengalska mačka

Bengalska mačka nastala je križanjem azijske leopard (ALC) i domače mačke. To je mačka koja ujedinjuje izgled divlje životinje i pitome naravi domače mačke. U samim počecima parenja sa divljim mačkama mužjaci su bili sterilni,kao što je slučaj kod svih hibrida. Ženke su bile od početka plodne, a mužjaci tek u kasnijim generacijama. Bengalska mačka je prvi put registrirana kod T.I.C.A. 1983, a kod FIF-e je priznata 1999.godine.

Bengalske mačke su jako društvene, dobro se slažu s ostalim kučnim ljubimcima, ne vole biti same. To su vrlo aktivne mačke, zaigrane, znatiželjne i inteligentne. Obožavaju se igrati s vodom, penjati se i skakati. Vole se popeti na najvišu točku promatranja. Zbog njenog prirodnog nagona da je stalno u pokretu. Obožava biti uključena u neku aktivnost sa svojim vlasnikom. Vrlo je interesantno i njeno glasanje. Ne samo da zna režati i zavijati, kao i većina mačaka, nego zna proizvesti i zvuk sličan cvrkutu. Želite li ovu mačku za svog kućnog ljubimca, imajte na umu njenu snažnu osobnost, samouvjerenost i otvorenost, ali i sposobnost da uvijek dobije ono što želi. Bengalska mačka voli igru i pustolovinu, stoga ako želite mir i tišinu, ovo nije mačka za vas jer joj treba puno interakcije i aktivnog društva.Izuzetno brzo uče stoga ih je lako naučiti sve trikove kao pse (sjedi,lezi,hodanje na lajni,hodanje bez lajne,daj šapu ) Vole “krasti”  hranu ,vrlo brzo nauče gdje i kako se otvaraju ladice i frižder pa im obične igračke mogu vrlo brzo dosaditi,zato treba biti kreativan kad porastu.Znaju biti izuzetno glasni i brbljavi kad protestiraju,prava privilegija je imati ovakvo biče uz sebe koje bez problema komunicira sve što želi te prati i razmišlja o svakoj svrsi pokreta vlasnika. Njihova lojalnost i privženost nadmašuje svako očekivanje prema mački.One su sjena vlasnika jer ga želi pratiti gotovo u svemu.Opušteni odlazak u grad na kavu s bengalcem je vrlo lako moguče ako se s prilagodbom krene na vrijeme.A ako doma ima još dodatno društvo u obliku psa ili mačke onda je to potpuno ispunjen život.Toj vrsti je bitan i intelektualan izazov koji mu priredi vlasnik kako bi iz istog respektirao u potpunosti,uz jednako toliko fizičko rasterečenje nakon čega se pretvara u veliku mazu koja traži topli dodir ruke vlasnika.

Dlaka je kratka, raskošna i na dodir vrlo mekana, svilenkasta i blještava. Dolaze u više boja:

Bengalska mačka je srednje veličine, mišićave građe, glava je u odnosu na tijelu nešto manja. Rep je debeo, srednje dugačak. Uši srednje velike do malene, kratke široko razmaknute. Oči ovalne, uglavnom su plave ili zelene boje.